Er zijn verschillende wegen naar een boek. Met 25+ jaar ervaring in het boeken uitgeven is voor mij het mooiste deel van dat werk: het begeleiden van schrijvers. Ik geef hieronder graag een beeld van hoe ik schrijvers heb geholpen bij het tot stand brengen van een non-fictie uitgave. De namen en leeftijden zijn veranderd om redenen van privacy.
Structuur aanbrengen en ghostwriting
1
Geart (51) had een enorme vracht afbeeldingen en een heel goed verhaal. Zijn boek zelf schrijven lukte hem echter niet: tijdgebrek. Toen we overeenstemming hadden over wat hij wilde, werd het een snelle samenwerking. Resulterend in een boek waarvan lezers hem later vertellen: ‘U heeft met dat boek mijn leven veranderd.’
2
Het educatieve basismateriaal waar de Stichting Technasium graag een goede set aanwijzingen voor de leerlingen uit wilde samenstellen was zeer divers. En het meeste concentreerde zich op het begin van projectwerk. Over de latere fases was weinig voorhanden. Ik kreeg de vrije hand en heb een modulaire set van 16 bouwstenen geschreven voor het complete traject.
Met dank aan meelezers in de Technasium-community werd het een mooie set ‘bouwstenen’.
Auteurscoaching en redactionele ondersteuning
1
Mijke (37) had nog nooit een boek geschreven. Haar collega’s vonden haar de Aangewezen Auteur over hun nieuwe vak. We kwamen in gesprek, allereerst over: ‘Hoe doe je dat, een boek schrijven?’ Ze bleek veel ideeën en talent te hebben. Dat was zeventien jaar geleden en inmiddels schrijft ze columns en zijn er nog 13 boeken van haar hand verschenen. De laatste ook weer met een klein beetje hulp van mij.
2
Joy (27) woont afwisselend in Schotland en Berlijn. Ze weet wat ze wil en ze kan ook goed schrijven. Alleen, stoppen met schrijven blijkt lastig en ook de start van haar boek is zwak. Precies over die aspecten, het begin en het einde van haar boek, hebben we een paar keer geskypet en schriftelijk contact gehad. En nu is haar eerste boek bij Amazon te koop.
Redactioneel en vormgevingsadvies
1
Max (32) heeft ambities en hij komt aanzetten met een groot manuscript dat hij zelf wil uitgeven. In dit megaboek (ruim 1100 pagina’s) heeft hij al zijn research en ervaringen gebundeld. Ik wijs hem erop dat hij er goed aan doet om er vier of vijf boeken van te maken. We bespreken de structuur van de tekst, de vormgeving en het omslag. Vijf maanden later heeft hij zijn eerste boek in handen, iets meer dan 200 pagina’s. En inmiddels verheugt hij zich op de lancering van boek nummer twee.
2
Giselle (39) schrijft over zingeving en levenslessen. Terwijl ik haar manuscript lees, zie ik hoe ze haar parels van wijsheid en inspiratie verstopt. In te veel woorden en een ingewikkelde constructie. Na overleg herschrijf ik en zij werkt een aantal vraagpunten uit. Een paar weken later is haar manuscript af. Na nog een redactieronde en met een perfecte vormgeving is het hele boek een juweel.
Schrijven voor een ander publiek
Derk (47) werkte aan de universiteit en schreef wetenschappelijke teksten. Toen hij een breder publiek dan alleen zijn collega-wetenschappers wilde aanspreken, moest hij overschakelen. Een ander taalgebruik, voor de actualiteit relevante onderwerpen, geen jargon en hij moest zijn betoog korter maken. Daar heb ik hem mee geholpen.
Het allereerste boek
Florence (54) had hard gewerkt om een succesvolle coaching praktijk op te zetten. En nu was een boek van haar hand de volgende stap. Ze had veel ideeën en geen tijd om zelf te schrijven. Ik had zelf geen tijd en koppelde haar aan een ghostwriter waar het goed mee klikte en ik was in alle fases de eerste lezer. Een goed boek met een mooie verkoop was het resultaat van onze samenwerking.
Loop je met een nog ongeschreven boek rond? Of heb je al een manuscript? Als het non-fictie is, dan help ik je graag.